Logga in
Logga in
Lösenord
Kundvagnen är tom
Sök artiklar
Beställning
Visa bara anbudsartiklar
(Klicka bort bocken för att visa hela sortimentet)
Visa bara anbudsartiklar

Klicka bort bocken för att visa hela sortimentet
Produktgrupp
Version:
E-butik Flex (6.9)

Miljömärkningar

Här hittar du en sammanställning över olika märkningarna som förekommer.
UHPOs miljöpolicy hittar du här ».

   
 

Astma- och allergiförbundet
Astma- och allergiförbundet - Svalan är symbolen för Astma- och Allergiförbundet och är en hälsomärkning. Den finns t ex på parfymfria tvålar och tvättmedel. Märket säger att produkten rekommenderas av förbundet men det säger ingenting om produktens miljöpåverkan. De övriga nordiska länderna har liknande symboler som betyder samma sak.

  Blå ängeln (Blauer Engel)
En tysk miljömärkning med kriterier motsvarande Svanen. Kriterier finns för datorer/ bildskärmar och kopieringsmaskiner etc.
 

Bra Miljöval
Bra miljöval (falken) finns på ett flertal produkter. Dessa belastar miljö och människors hälsa så lite som möjligt under hela livscykeln från råvara till avfall. Det är Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, som bestämmer reglerna för märkningen och utför kontrollerna.
 

Ekologiskt jordbruk
Ekologiskt jordbruk är en EU-märkning som finns på livsmedel, foder, fröer och planteringsjord. Den ekologiska produktionen har regler mot användning av handelsgödsel, gmo och kemiska bekämpningsmedel. Reglerna för djurhållning utgår från djurens naturliga beteenden. Ekologiska jordbruk som vill märka sina produkter ska sträva efter hög självförsörjning. EU fastställer reglerna och kontrollen i Sverige utförs av Krav.

 

Energy Star
Energy Star - Amerikansk energimärkning fastställd av amerikanska naturvårdsverket EPA (Environment Protection Agency). Kriterier finns för bl a bildskärmar, datorer, kopiatorer, faxar och skrivare. Viktigaste kravet är att automatisk avstängningsfunktion skall finnas.

 

EU-Blomman
EU-Blomman är en gemensam miljömärkning för EU-länderna. Symbolen finns än så länge bara på ett fåtal produkter. Dessa belastar miljö och människors hälsa så lite som möjligt under hela livscykeln från råvara till avfall. För att få märka med EU-Blomman måste varan också uppfylla vissa krav på kvalitet och funktion. Märkning och kontroll sköts i Sverige av SIS Miljömärkning AB.
 

Fairtrade
Rättvisemärket -Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. När du köper Rättvisemärkt bidrar du till en bättre och friare tillvaro för både barn och vuxna i de fattigare delarna av världen. Märket säger dock inget om varans miljöegenskaper.

Krav
Krav-märket garanterar att produkten framställts ekologiskt och finns främst på livsmedel, men även på textilier, gödsel, plantor med mera. Kemiska bekämpningsmedel, handelsgödsel och gmo är inte tillåtna. Krav:s och EU:s regler för ekologisk produktion är i stort sett överensstämmande, men Krav har ett hårdare regelverk för djurhållning och kontrollerar även fiske, butik och restaurang. Krav kontrollerar inhemsk produktion. Importerade varor kontrolleras av organisationer som Krav samarbetar med.

 

UHPO HAR AVTAL MED
 • KONTAKT
  www.uhpo.se
  info@uhpo.se
  08 - 560 324 50
  Vanadisvägen 24
  113 46 Stockholm