Logga in
Logga in
Lösenord
Kundvagnen är tom
Sök artiklar
Beställning
Visa bara anbudsartiklar
(Klicka bort bocken för att visa hela sortimentet)
Visa bara anbudsartiklar

Klicka bort bocken för att visa hela sortimentet
Produktgrupp
Version:
E-butik Flex (6.9)

STOCKHOLMS BORGERSKAP. Utdrag från artikel publicerad i UHPOs kundtidning nr 1 2017.
Text Patrik Wirén Foto: Anna Wirén

kavat

Stiftelsen som ger sina gäster det lilla extra

Redan under 1700-talet drev Stockholms Borgerskap social verksamhet och fattigvård. Sedan dess löper samhällsengagemanget som en röd tråd genom dess historia. I dag erbjuder den anrika föreningen bland annat äldre- och seniorboenden.
 – Vi vill leverera en guldkant på tillvaron för våra gäster, förklarar vd:n Pia Clark.


Kort efter att jag och fotografen anlänt till Borgarhemmet på Södermalm leder Pia Clark oss till donationskorridoren där väggarna pryds av namnen på de som donerat pengar till föreningen. Här får vi höra en fascinerande historia som sträcker sig från grosshandlare C M Nyströms donation på 2500 riksdaler 1787 till våra dagar. Numera har föreningen cirka 2 200 medlemmar.
 – Dels ger ett medlemskap tillgång till ett nätverk med rötter 400 år bakåt i tiden och dels är det ett bevis på att du bidragit till Stockholms näringsliv, berättar Pia Clark och tillägger att det finns flera fördelar.
 – Får du det jobbigt ekonomiskt kan vi hjälpa dig med lägenhet eller stöd via våra donationsstiftelser. Vi delar också ut student- och startup-stipendier. Förra året delade vi ut stipendier och bistånd för 4 miljoner kronor.
    En förutsättning för att kunna bli medlem är att du bedriver näringsverksamhet inom Stockholms län och har varit verksam i fem år. Dessutom ska två befintliga medlemmar rekommendera dig. Däremot behöver du inte vara medlem för att ställa dig i kö till föreningens äldre- och seniorboende.

VIKTIGT SAMARBETE MED UHPO
Ett sätt att få ekonomi för att kunna erbjuda det lilla extra är att nyttja samarbetet med UHPO. Pia Clark konstaterar att det är svårt som liten aktör att själv hålla koll på avtal och priser.
 – Eftersom vi lever på offentliga medel och donationer måste vi vara försiktiga med vad vi lägger våra pengar på. Samarbetet med UHPO är enormt betydelsefullt för oss eftersom vi varken har resurser eller kapacitet att hålla koll på priser och avtal.

Pia Clark återkommer vid flera tillfällen om vikten av att sätta guldkant på tillvaron för gästerna. Och det verkar onekligen som de lyckats med tanke på de höga betygen från gästerna i samband med Stockholms stads brukarundersökning 2016. Hela 94 procent av de boende sa sig till exempel vara nöjda med bemötandet.
 – Att erbjuda en guldkant är en grundläggande idé som alltid funnits här. Det handlar om saker som att man lätt kan komma ut i trädgården och att vi hittar på saker som är lite extra. Vi har även egen kyrka och en präst som finns tillgänglig för den som önskar.

NÄRINGSRIK MAT UNDER KRISTALLKRONA
Innan vi lämnar Borgerskapet leder Pia Clark oss till matsalen där Nenita Frondell dukar borden inför lunchen. Varje dag serveras tre rätter, varav en vegetarisk. Dessutom har de varje månad ett nytt tema. När vi är på besök är det dessert-tema, förklarar kostchefen Birgitta Cederqvist.   
 – Vi försöker alltid lyssna på gästerna och deras önskemål. Maten är väldigt viktig, inte minst för den som är äldre och kanske har svårt att äta. Då gäller att varje tugga blir så näringsrik som möjligt, säger hon och öppnar dörren till Grillska matsalen.
 I det tjusiga rummet har gästerna möjlighet att äta sin näringsrika mat under en kristallkrona. Det är sådant som sätter guldkant på tillvaron.
 

<< Tillbaka

UHPO HAR AVTAL MED
 • KONTAKT
  www.uhpo.se
  info@uhpo.se
  08 - 560 324 50
  Vanadisvägen 24
  113 46 Stockholm